Blog

výběr kategorie
Sociální inženýrství
Radim, 15. leden 2010, 09:47
Kategorie: Úvahy

Sociálním inženýrstvím je pejorativně nazývána snaha o využití lidských slabostí v rozličných nefér cílech. Jednou z nejskloňovanějších oblastí je v tomto ohledu prostředí internetu a asi nenalezneme člověka používajícího elektronickou poštu, který by se s ním nesetkal. Množství programů napsaných speciálně za účelem nečestného sběru dat nonstop prohledává internet a sbírá mailové adresy uživatelů, na které pak zasílá nevyžádané zprávy, souhrnně označované jako spam, snažící se v lepším případě dosáhnout odezvy osloveného pouze z recese (Rozešli tento mail třem dalším přátelům, jinak už si nikdy nevrzneš…), v horší variantě usiluje o vylákání osobních údajů či rovnou infikaci uživatelova systému škodlivým kódem.

Není nezajímavé, že název “spam” pochází od britské recesistické skupiny Monty Python’s Flying Circus (Monty Pythonův létající cirkus), kdy si v jednom z televizních skečů návštěvník restaurace objednává z jídelního lístku, kde však každá z položek obsahuje spam (lančmít), na který on nemá ani trochu chuť. Do nespokojené diskuze s číšníkem, jenž se tváří, že spam je to nejlepší pod sluncem, pak od vedlejšího stolu při každé zmínce o spamu, začne skupina Vikingů halasně sborově vyřvávat: “Spam, spam, spam, spam…”

Spam je otravný a ve všech okolnostech na prd.

Dnes mi do schránky dorazil spam, který se ze mě snaží vyrazit něco víc o mně, zřejmě z jakýchsi marketingových důvodů. Zajímavé je na něm to, že zatímco dřív obdobné zprávy přicházely v angličtině a byly tím velmi snadno rozpoznatelné, dnes se již snaží o adaptaci a užívají strojový překlad. Strojový překlad sám o sobě je fenomenální tím, že skutečně dokáže srozumitelně přeložit cizí jazyk do srozumitelné formy v jazyce jiném, avšak nerozumí příliš kontextu a gramatice, takže formulace bývají kostbaté a mnohdy pobaví neobratností. Přesně takový je spam ve slovenštině, nad kterým jsem se musel pousmát, a který otiskuji v plném znění:

*******

Vážený priatelovi,

Ako sa dnes máte a vaša rodina? Dúfam, že sa v pohode, já jsem Mr.kevin hnedej. Od Haledon, North West London, tady v Anglicku. I práce pre Nawest Bank Corporation v Londýne. Píšem vám z mojej kancelárie, ktorá bude mat obrovský prínos pre nás oboch. V mojom oddelení, je asistent manažéra (Greater London Krajský úrad, som zistil, opustené sumu vo výške $ 12,5 miliónov dolárov USA (Dvanást miliónov pät sto tisíc dolárov nás) na úcet, ktorý patrí k jednému z našich zahranicných zákazníkov Neskoré Pán Thompson Morrison americká obcanovi, ktorý bohužial prišiel o život pri zrútenie lietadla z Alaska Airlines Lietadlo 261, ktorý havaroval na 31. januára 2000, vrátane jeho manželky a jediná dcéra.

Volba Vás kontaktovat sa vzbudila z geografickej povahy, kde žijete, obzvlášt vzhladom na senility o transakcii a dôvernost tu. Teraz náš bankový bolo cakanie na niektorý z príbuzných príde-až k tvrdeniu, ale nikto nemá robit. Osobne som bol neúspešný pri rozmiestnenia príbuzným po dobu 2 rokov, mám usilovat o váš súhlas k vám ako další príbuzný / Bude Pfiíjemce na zosnulého tak, že výtažok z tohto úctu ocenený na 12,5 milióna dolárov môže byt vyplatená na vás.

To bude vyplatená, alebo sdílená v týchto percent, 60% pre mna a 40% na vás. Mám zabezpecené všetky potrebné právne dokumenty, ktoré môžu byt použité pre zálohovanie toto tvrdenie sme tvorby. Všetky ak je potrebné vyplnit-in vaše mená na dokumenty a legalizovat to na súde dokázat, ste tu ako oprávnený príjemca. Všetky Žiadam teraz je vaša úprimná Co-operácie, dôvernosti a Trust k tomu, aby nás vidí túto transakciu prostredníctvom. Já vám zarucit, že to bude popravený za legitímnu usporiadanie, ktoré bude chránit vás z akéhokolvek porušenia tejto law.Please poskytnút mi nasledovné: ak máme 7 dní na spustenie pomocou. To je velmi URGENT PROSÍM.

1) Plné: Názov 2) Vaša: Telefónne císlo 3) Vaša kontaktná adresa. 4) Vek: 5) Core práca / Povolanie: 6) sex: 7) International pasu:

S prešla metodický vyhladávanie, rozhodol som sa Vás kontaktovat dúfat, že vás nájdu tento návrh zaujímavý. Prosím o Vaše potvrdenie tejto správy a naznacuje váš záujem, budem vám poskytne viac informácií. Endeavor dajte mi vediet na vašom rozhodnutí, skôr ako držat ma caká.

Pozdravy,
Mr.kevin hnedej.

*******

Zvlášť překlad příjmení domnělého autora je kouzelný, díky tomu se ani nezlobím, že ze mně (už poněkolikáté) není dolarový milionář…

P.S.: Samozřejmě u takových mailů platí zásada neodpovídat, neotevírat přílohy a v žádném případě neklikat na odkazy v nich uvedené. Přečíst tělo zprávy si však můžeme.

Tak tedy ahoj u nějakého dalšího obzvlášť vyvedeného lančmítu ;)



Komentáře:

Komentáře jsou uzavřeny.