Blog

výběr kategorie
Bydlení na nádraží
Radim, 29. červen 2010, 17:39
Kategorie: Svět Holubníku

Na nádraží bydlím skoro celý život. Vyjma věku nejranějšího, na který však nemám vzpomínky, je celý můj život s nádražím svázán, takže bych si možná zasloužil šlechtický přídomek von Bahnhoff. Mohl bych se pokusit příležitostně pozeptat knížete Schwarzenberga, zda by mi v zájmu onoho přízviska nemohl mezi urozenými strejci zařídit třeba hráběcí titul.

Proč to však píšu. S údivem jsem si povšiml, že řada lidí si dosud nevšimla, že žijeme v kapitalismu a domnívá se, že bydlení na nádraží je z jakéhosi důvodu přinejmenším za hubičku, pokud ne rovnou grátis. Bejvávalo, pokud vůbec. V současné době je nemovitý majetek Čekých drah ve správě dvou organizací a to Správy dopravní cesty, s.o. a Regionální správy majetku, a.s., těžko říct, která z nich je lepší… V našem případě se jedná o RSM a tato akciovka se tržně správně rozhodla, že bude kopat za svého akcionáře a zdroje svých příjmů nebude šetřit.

V praxi to značí, že deregulace nájemného probíhá maximálním tempem a náklady na služby (vytápění, vodné – stočné..) jsou účtovány v plné výši. Suma sumárum, vyčíslím-li náklady k současnému datu, platím za byt 2+1 měsíčně 8.092,– Kč, což zahrnuje nájemné, zálohu na topení a vodné. To vše při letošním doplatku 12.500,– korun za topení, protože zejména vytápění je vzhledem k charakteru řešení velmi nákladné. Reálně tedy přes devět tisíc každý měsíc, kam ovšem samozřejmě nepočítám platby za elektřinu (individuální smlouva s ČEZem) a za plyn na vaření (PB láhev).

Jsem tedy vždy u svatého vytržení, když zjistím, že každý, s kým na toto téma náhodou prohodím řeč, je udiven, že nebydlíme ani v komunistickém, ani v socialistickém režimu :)



Komentáře:

Jméno:*
E-mail:
WWW:
Text:*
  Nelze přispívat
Míra, 11. červenec 2010, 21:15

By ti teď měli dát slevu, za ten „komfort“, co tam máte..

Radim, 18. červenec 2010, 02:32

Slevy se nevedou, prý to mám zase blízko do práce ;)