Blog

výběr kategorie
MP3 v autě - transmitter neboli FM modulátor
Radim, 19. leden 2011, 20:37
Kategorie: Tipy & Testy

Možná to znáte. Máte v autě starší autorádio, anebo vám z nějakého důvodu nestačí CD mechanika. Přesto byste si při jízdě rádi vychutnali oblíbenou hudbu.

Princip fungování transmitteru je prostý. Jedná se o vysílač s krátkým dosahem, který zvuk z média (flash disk, MP3 přehrávač, paměťová karta) odvysílá v podobě rádiových vln na FM frekvencích (30 – 300 MHz), které dokáže přijmout kterékoliv autorádio jako klasické rozhlasové vysílání. Jedná se většinou o drobný přístroj, který se obvykle zasouvá do autozapalovače. Transmitter je třeba nastavit na některou rozhlasovými stanicemi nevyužitou frekvenci a stejnou frekvenci naladit na autorádiu. Poté je zvuk přenášen.

S přenosem rádiových vln je spojena jistá potíž. Přístroj kvůli riziku interferencí nemůže mít příliš vysoký výkon, dosah je tedy limitován vzdáleností několika metrů. Automobil se navíc částečně chová jako Faradayova klec nepropouštějící elektromagnetické pole. Aby autorádio mohlo přijímat rádiový signál, musí mít vně karosérie umístěnu anténu. Jenže v případě transmitteru není vysílač venku, ale uvnitř automobilu. Transmitter vysílá uvnitř vozu, zatímco anténa je venku.

Z různých diskuzí o transmitterech je zřejmé, že nefungují vždy podle očekávání. Přenos může být nekvalitní, anebo i zcela nedostatečný. Zůstaneme-li u principu, může to být způsobeno také konstrukčním řešením antény daného typu vozu. Signál je totiž nejspíš přijímán na ten kus kabelu, který vede vnitřkem vozu od autorádia k anténě. Pak by platilo, že by ho měl být „dostatečný kus“ a z diskuzí lze vysledovat, že nejmenší potíže mívají majitelé aut s anténami umístěnými vzadu na střeše, kdy kabel vede napříč interiérem pod čalouněním střechy.

Než se zájemce rozhodne transmitter koupit, měl by si nejlépe předtím vyzkoušet, jestli vůbec bude přínosem.


Vyzoušel jsem celkem dva trasmittery téhož výrobce a v obou případech jsem byl spokojen. Prvním je Sencor SWM 100 a druhým Sencor SWM 160R.

Sencor SWM 100 má tvar zmenšené hlavice sportovní řadící páky. Umožňuje propojení s externím MP3 přehrávačem, anebo připojení flash disku. Má jednoduchý displej s červenými znaky, zobrazit dokáže vždy jeden údaj. Kryt z tvrdého plastu nepůsobí příliš solidním dojmem, faktem je, že po upadnutí na zem se mi rozložil. Pád však přečkal bez újmy a po „zacvakání“ krytu normálně fungoval dál.

Disponuje účelnými velkými tlačítky na čelním panelu. Je dodáván s jednoduchým dálkovým ovládáním na jednu knoflíkovou baterii. Nepříjemné je, že nedokáže pracovat se složkami, jednotlivé soubory tedy musí být umístěny v rootu paměťového média a přehrávány jsou v pořadí, v jakém se na paměťovém médiu uloží do clusterů, tedy při nahrávání na disk se pořadí bez ohledu na název souboru může zpřeházet. Nepříjemné třeba při potřebě žánrového rozdělení, anebo zachování celistvosti alb.

Přenos zvuku nebyl špatný, nicméně v tichých pasážích skladeb citelně narůstal šum. Zajímavé také bylo, že s poklesem teploty pod 0° C transmitter přestával pracovat a bylo ho třeba zahřát. Zda to bylo transmitterem samotným, anebo se jednalo o vlastnost flash disku, netuším.

Design: Tvrdý plast

Vstupy: USB, Line-in

Podporované souborové formáty: MP3, WMA

Ostatní: LED displej, dálkové ovládání, 206 FM kanálů, ekvalizér, funkce: pauza, zpět/vpřed

Napájení: 12V auto konektor

Cena: cca 350,– Kč

+ ergonomie
+ ovládání
+ cena

- absence práce se složkami
- design a zpracování
- horší kvalita zvuku zejména v tichých pasážích skladeb
- základní displej s jedním údajem

Sencor SWM 160R oproti předchozímu typu nabízí o něco více a působí elegantněji. Zejména dokáže pracovat se složkami a zobrazovat názvy složek a skladeb včetně tagů na víceřádkovém LCD displeji. Displej je trvale světle modře podsvícen, vzhledem k ceně přístroje však není nikterak velký, takže při práci s ním, nemáte-li autozapalovač rovnou pod nosem, se hodí ostříží zrak.

Pogumovaný povrch přístroje a celkové zpracování působí mnohem solidnějším dojmem než v prvním případě. Bohužel se miniaturizovala tlačítka, což při potřebě šátrání kdesi po autě za jízdy není nejvhodnější. Konstrukce přístroje s kloubem, umožňujícím polohování těla přístroje v rozsahu 0 – 90°, má klady i zápory. Kladem je možnost polohování jako taková, záporem, že aretace je vyřešena pouze jemným krokováním kloubu bez možnosti pevnější fixace, takže, neopírá-li se přístroj dejme tomu o interiér vozu, anebo není-li kloub v krajní poloze, mačkání čelních tlačítek si moc neužijete, protože tlakem prstu na tlačítko ohýbáte i kloub. Pak je praktičtější nechat si při ruce dálkové ovládání a používat ho místo tlačítek na přístroji. Bez DO se ostatně stejně moc neobejdete, protože pouze DO nabízí to nejpraktičtější – pohyb mezi složkami na médiu.

Krom jacku k připojení externího přehrávače a USB konektoru pro flash disk, přibyl velice praktický slot pro SD/MMC kartu. Sice pak zrovna ne moc hezky čouhá jednou třetinou z boku přístroje, ale určitě se jedná o velmi praktickou možnost.

Přenos zvuku je výborný, oproti předcházejícímu modelu nejsou problémy ani v tichých pasážích skladeb. Spolu s SD kartou jsem nezaznamenal ani potíže s funkcí při nízkých teplotách.

Design: Matný pogumovaný povrch

Podporované souborové formáty: MP3, WMA

Vstupy: slot SD a MMC, USB port, Line-in

Ostatní: LCD – podsvícený, dálkové ovládání, ekvalizér, funkce: pauza, zpět, vpřed

Napájení: 12–24V auto konektor

Cena: cca 480,– Kč

+ práce se složkami
+ design a zpracování
+ víceřádkový podsvícený LCD displej
+ polohování
+ výborný přenos
+ slot pro SD kartu
+ cena

- velikost displeje
- velikost tlačítek na přístroji
- absence tlačítek na těle přístroje k procházení složkami
- nemožnost pevnější fixace kloubu

Osobně jsem zejména s druhým typem transmitteru spokojen. Pořídil jsem si ho poté, co se mi první přístroj kamsi zatoulal a tentokrát jsem se orientoval zejména na možnost ukládat soubory do složek.

Mohu dál používat originální autorádio s ovládáním pod volantem (jistěže ne k ovládání transmitteru, ale hlasitost se takto reguluje skvěle), přitom mít k dispozici hromadu MP3 souborů bez nutnosti výměny média (na 2 GB kartu se vejde zhruba čtyři sta empétrojek), nemusím se také ksichtit nad přeskakováním cédéčka při jízdě po excelentním povrchu českých vozovek a při tom všem se jedná o řešení vcelku laciné.

Nepotvrdily se mi ani výhrady některých diskutérů, že transmitter je třeba při jízdě přelaďovat, aby nebyl v provozu rušen silnějším signálem regionálních rádií při změnách vysílacích frekvencí. Z Čech na Moravu jsem dojel bez nutnosti přeladit a vlastně jediné interference, které jsem zaznamenal, byly při dovolené v Chorvatsku, kdy se nám okolo Záhřebu do rádia vlezle cpaly jakési balkánské rytmy.



Komentáře:

Jméno:*
E-mail:
WWW:
Text:*
  Nelze přispívat
Míra, 28. leden 2011, 08:15

Hezký článek, Radime.
Nad podobným zařízením delší dobu uvažuji, klidně bych za něj dal i dvojnásobnou cenu. Ale protože mám anténu vpředu, někdy se domluvíme a přijedu k tobě vyzkoušet, jestli vůbec transmitter v mým autě funguje.
Ahoj.

Radim, 29. leden 2011, 23:49

Jj, Míro, taky mě překvapilo, že cena je víc než rozumná. Ono je to v tomhle případě asi dáno tou „značkou“…

Odkudsi z nebytí se náhle vynořil (to se u nás stává) ten první modulátor, tož ho hodím do Ro, až zanedlouho pojedu kolem, a v klidu to vyzkoušej.

Míra, 4. únor 2011, 16:37

Díky Radime za půjčení. Bohužel patřím mezi řidiče, kteří se musí obejít bez tohoto zařízení :(
Transmitter vracím zpět do Holubníku.

Radim, 6. únor 2011, 15:31

Hm. Škoda..

hardy, 21. leden 2012, 14:29

Zdravím, taky jsem z neznalosti pořídil tento transmitter(swm 100), ale když jsem viděl na DO tlačítka Fol-/Fol+ tak jsem ho vzal…jaké však bylo zklamání po zapojení v autě…Chtěl bych se zeptat, nevíte jestli jen vzali “lepší“DO a vrazili ho do krabice s tím transmitterem nebo je to funkční? Další věc, že nikde v návodu jsem se nedozvěděl, že formátování usb sticku/disku musí být ve FAT32!!!Taky bych chtěl asi moc od tohoto přístroje aby přehrával z ext. 2,5” USB disku:-/ Mohl byste mi prosím napsat, jestli jsou má očekávání přehnaná, či by se k nim dalo nějakým způsobem dohrabat…díky

Radim, 26. leden 2012, 01:23

Zdravím Hardy. SWM 100 složky neumí, takže zřejmě půjde o univerzální DO, ve Vašem případě bez podpory této funkce. Souborový systém NTFS taky obecně nebývá podporován, pro přenosná zařízení je stále standardem FAT 32, externí disk, pokud je mi známo, podporován není. Musíme se smířit s funkčností v určitých mezích :)

sergio, 3. květen 2012, 10:07

cauvec,chtěl bych se zeptat ohledně FM modulatoru,mám Sencor SWM 151,kdyz jej zapojim misto zapalovace,funguje ,ale kdyz naladim radio na stejnou frekvenci tak mi to nebere radio..MAm Golfa IV ..díky za rady

Radim, 29. srpen 2014, 18:00

Vím, že odpovídat po dvou letech je úplně k ničemu (a omlouvám se, že jsem dříve nenahlédl…), ale pokud by to zajímalo i někoho jiného…

Stejnou frekvenci samozřejmě použít nelze. Transmitter se v podstatě chová jako vyslač rádiových vln s (velmi) krátkým dosahem. Jestliže je naladěn na frekvenci rozhlasové stanice, pravděpodobně její signál v autě přetluče. Zároveň ale nebude ani poslech z něj kvalitní. Bude se to zkrátka vzájemně rušit. Na transmitteru to chce naladit frekvenci, která je volná. Tu si pak samozřejmě uložit na volné pozici v autorádiu. Je to takové soukromé vysílání :) Já od počátku používám 87,6 a pracuje to bez problémů.

David, 10. prosinec 2014, 19:39

Čágo, potřeboval bych malou radu. Koupil jsem si transmitter Sencor SWM 100 a když jsem ho připojil do auta, tak fungoval bez chyby a stačilo jen naladit správnou frekvenci. Problém ale nastal, když jsem si pořídil nové autorádio. Po namontování do auta mi rádio skvěle přehrává FM stanice, CD i přes AUX. Když jsem ale do zapalovače zasunul transmitter a naladil na něm i rádiu stejnou frekvenci, tak se mi na transmitteru ukázalo jen číslo skladby, ale vůbec nic nebylo slyšet. Skusil jsem tedy transmitter na klasickém stolním rádiu i v jiném autě a fungoval bez chyby, takže fakt netuším, proč mi to nové rádio nechytá signál z transmitteru. Prosil bych o jakoukoliv radu, už jsem z toho fakt zoufalej :/ Díky

Radim, 18. leden 2015, 11:29

Není možné, že by nové rádio bylo zapojeno jinak než to původní? Možná by nebylo od věci zkusit výstup na anténu uvnitř auta.

Tomass, 9. srpen 2015, 14:50

Dobrý den,

zakoupil jsem si FM Modulátor Sencor SWM 160R. Po zapojení do autorádia nepřehrává hudbu z SD karty.
Použil jsem micro SD KingMax a adapter – takto vloženou kartu modulátor pouze rozpozná, ale i když jsou na ní adresáře s hudbou,
píše Disc empty. Netušíte zda Sencor podporuje pouze některé značky SD karet, popř. kde by mohl být problém?
Přehrávání hudby z USB flash je bez problémů.

Radim, 21. srpen 2015, 18:45

Dobrý den, nejspíš uspějete jen s obyčejnou klasickou SD kartou (kapacita tuším jen do 2 GB), SDHC určitě podporovat nebude.

Jarda Kubík, 27. červen 2017, 12:49

Zdravim. Používám FM transmitter Sencor v mé 2003 Fabii, mám nastavenou frekvenci mezi rádii a uloženou na pozici 1, jenže po 20 vteřinách rádio automaticky přeladí na nejbližší rádiovou frekvenci. Nevíte co s tím? Dá se nějak to automatický přelaďování vypnout?